4H-yrittäjälle

Pääkaupunkiseudun 4H-yhdistys on aina 4H-yrittäjän tukena. Tarjoamme neuvontaa ja apua, välitämme työkeikkoja sekä järjestämme erilaisia koulutuksia ja tapahtumia ympäri vuoden.

Kun kohtaat haasteita

  1. Tutustu ensin tähän sivuun ja 4H-akatemian materiaaleihin. Myös nopea googlettaminen auttaa usein. 
  2. Keskustele asiasta yritysohjaajasi kanssa. 
  3. Ole yhteydessä Pääkaupunkiseudun 4H-yhdistyksen yritystiimiin.
    • Löydät yrityskoordinaattori Hannan ja yritysmentori Annin yhteystiedot nettisivuiltamme. Meidät tavoittaa arkisin parhaiten sähköpostilla tai WhatsAppilla. Voidaan myös sopia soittoaika tai tapaaminen 4H Business Labille.
    • Vertaistukea ja neuvoa saa myös Pääkaupunkiseudun 4H-yrittäjien WhatsApp-ryhmästä.
    • Viestintäkanavamme 4H-yrittäjille ovat pääsääntöisesti WhatsApp & sähköposti. Tiedotamme asioista Instagramissa @4hbusinesslab, sähköpostitse & 4H-yrittäjien WhatsApp-ryhmässä.

4H-yhdistyksen jäseneksi liittyminen, yrityksen perustamisilmoitus & liiketoimintasuunnitelma

4H-yrittäjän vastuuvakuutus

4H-yrittäjällä ei ole pakollisia vakuutuksia. Voi kuitenkin olla järkevää, että otat yrityksellesi vastuuvakuutuksen. Vastuuvakuutus kattaa yritystoimintasi aiheuttamat vahingot asiakkaalle ja asiakkaan omaisuudelle. Vakuutuksen hinta on 30 € vuodessa. Vastuuvakuutus ostetaan oman jäsenkortin kautta osoitteesta oma.4h.fi.  Suosittelemme vastuuvakuutusta etenkin palveluyrittäjille.

Huolehdi tarvittaessa omasta tapaturmavakuutuksesta.

HUOM! Vakuutus on aina henkilökohtainen. Jos peset ikkunoita yhdessä kaverisi kanssa, on molemmilla oltava omat vakuutukset.

Hinnoittelu & kannattavuus

Yritystoimintasi on kannattavaa, kun tulosi ovat suuremmat kuin menosi. Oikea hinta kattaa yritystoimintasi kulut, takaa sinulle korvauksen tuotteesi tai palvelusi tuottamisesta sekä houkuttelee asiakkaita. Hinnoittelu voi perustua kappalehintaan, tuntihintaan tai urakkahintaan.

Y-tunnus

4H-yrittäjä tarvitsee Y-tunnuksen, jos myyt palveluja kotitalousasiakkaille, sinulla on yrityksiä ja yhdistyksiä asiakkaanasi tai haluat rekisteröityä kaupparekisteriin. Y-tunnus on maksuton ja ikärajaton, ja sen voi lopettaa milloin vain. 

Y-tunnus on kotitalousasiakkaille kaikkein helpoin tapa. Riittää, että asiakas maksaa laskusi, ja homma on sillä selvä. Halutessaan kotitalousasiakas voi hakea omassa verotuksessaan kotitalousvähennystä. 

Verotus

4H-yrittäjänä maksat veroa saamistasi tuloista henkilökohtaisen verotuksesi mukaisesti. Arvonlisäverovelvollisuutta ei ole, koska 4H-yrityksen myynti jää alarajan alle.

4H-yrittäjänä saamasi tulot ilmoitat verottajalle jälkikäteen veroilmoituksessa. Tiedot veroilmoitukseen saa 4H-yrityksesi kirjanpidosta.

Maksutavat, laskutus & kuitti

Yleisimmät maksutavat 4H-yrittäjillä ovat käteinen, MobilePay ja lasku. 

Lasku on tosite, joka annetaan asiakkalle tuotteen tai palvelun maksamista varten. Voit tarkastuttaa ensimmäisen laskusi yritysohjaajallasi tai Hannalla tai Anni-Sofialla.

4H-yrittäjän ei ole pakko antaa kuittia asiakkaalle, mutta on hyvän tavan mukaista tarjota sitä asiakkaalle. Löydät valmiin kuittipohjan alta. Kirjakaupoissa myydään kuittivihkoja.

YouTube-videon näyttäminen ei onnistunut. Tarkista markkinointievästeiden hyväksyminen ja selaimen yksityisyysasetukset.

Kirjanpito

4H-yrittäjän velvollisuuksiin kuuluu yhdenkertaisen ja makusperusteisen kirjanpidon pitäminen. Kirjanpidon tarkoituksena on pitää omat ja yrityksen rahat erillään. Kirjanpitoon merkitään kaikki tulot ja menot aikajärjestyksessä. Tulot merkitään sille päivälle, kun olet saanut rahat asiakkaalta. Voit merkitä kirjanpitoon vain ne menot, joista sinulla on kuitti. 

Tulot (Liikevaihto) - menot = tulos

Tarvitset kirjanpitoasi vuosiraporttia ja veroilmoitusta varten.

Työturvallisuus

Turvallinen yritystoiminta lähtee ennakoinnista. Yrittäjänä olet itse vastuussa työturvallisuudestasi. Vaaratilanne voi olla tapaturma, väkivallan uhka tai häirintä. Myös yksin työskenteleminen voi olla tilanne, johon liittyy riskejä.

Tutustu työvälineisiin ennakkoon. Asiakkaan ruohonleikkuri voi olla erilainen kuin omasi.  Tunne myös omat taitosi ja suhteuta työkeikkasi niihin. Pohdi myös, tarvitsetko yritystoiminnallesi vastuuvakuutusta.

Opintopisteet, vuosiraportti & Vuoden 4H-yritys-kilpailu

Vuoden lopuksi jokainen 4H-yrittäjä raportoi toiminnastaan oman jäsenkortin kautta. Vuosiraportoinnin yhteydessä on mahdollista osallistua myös Vuoden 4H-yritys-kilpailuun.

4H-yrittäjyydestä on mahdollista saada opintopisteitä. Opintopisteitä haetaan oman jäsenkortin kautta. Yrityskoulutuksen opintopisteytetty todistus lähetetään sinulle automaattisesti koulutuksen suorittamisen jälkeen.

4H-yrittäjänä lopettaminen

Voit toimia 4H-yrittäjänä niin kauan kuin sinusta tuntuu hyvältä tai kunnes täytät 29 vuotta tai liikevaihtosi ylittää 8 000 €/v. Välillä voi myös olla hiljaisempia ajanjaksoja ja yritystoiminnan voi laittaa tauolle.

Kun lopetat 4H-yrittäjänä, ole aina yhteydessä Pääkaupunkiseudun 4H-yhdistykseen! Näin saamme tietomme ajan tasalle ja voimme antaa sinulle tarkemmat ohjeet mm. y-tunnuksen lopettamisesta, raportoinnista ja verotuksesta.

4H-logoja markkinointiin

4H-yritys on tunnettu yrittäjyyden malli ja merkki siitä, että yritys toimii lakien ja hyvän maun mukaisesti. Markkinoinnissa ja mainoksissa kannattaa ehdottomasti kertoa olevansa 4H-yrittäjä. Jos sinulla on vastuuvakuutus tai y-tunnus, kerro myös siitä asiakkaalle. 

Alla olevia logoja saa käyttää vapaasti.