Yritysohjaajaksi nuorelle

Jokainen 4H-yrittäjä tarvitsee oman yritysohjaajan. Yritysohjaaja on vapaaehtoinen aikuinen, joka tukee nuorta 4H-yritystaipaleella.

YouTube-videon näyttäminen ei onnistunut. Tarkista markkinointievästeiden hyväksyminen ja selaimen yksityisyysasetukset.

Kuka voi toimia yritysohjaajana?

Yritysohjaajan ei tarvitse olla yrittäjyyden tai ohjaamisen ammattilainen. Yritysohjaajan tehtävänä on olla nuoren tukena, keskustella ja antaa palautetta. 4H-yritysohjaaja pääsee suunnittelemaan yritystoimintaa nuoren kanssa ja seuraamaan tämän kasvamista yrittäjyyteen. Yritysohjaaja tukee, motivoi ja kannustaa nuorta yrittäjyyden haasteissa ja onnistumisissa.

Usein yritysohjaajana toimii nuoren oma huoltaja, mutta ohjaaja voi olla myös isovanhempi, kummi, naapuri, opettaja, paikallinen yrittäjä tai lähikaupan kauppias!

Yritysohjaaja saa tukea Pääkaupunkiseudun 4H-yhdistykseltä. Halutessaan yritysohjaaja voi osallistua itsenäiseen verkkokoulutukseen. Tarjoamme muutaman kerran vuodessa myös uusien yritysohjaajien infon. 

Nuori tekee yritysohjaajan kanssa sopimuksen, jossa sovitaan yhdessä ohjaukseen liittyvistä yksityiskohdista. Virallinen sopimus 4H-yrityksen yritysohjaamisesta tehdään digitaalisesti 4H-yhdistyksen kanssa. Yritysohjaajat eivät ole juridisesti vastuussa nuorten yritystoiminnasta.

Ilmoittaudu vapaaehtoiseksi yritysohjaajaksi

Yritysohjaajaksi ilmoittautumiseen on kaksi tapaa.

Jos sinut on merkitty tietoihimme alaikäisen 4H-yrittäjän huoltajaksi: Kirjaudu jäsenkortillesi oma.4h.fi, avaa valikko oikeassa yläkulmassa ja valitse ”Lomakkeet”, jonka jälkeen klikkaa ”Ilmoittaudu vapaaehtoiseksi”.

Jos yritysohjattavasi on täysi-ikäinen, et ole nuoren huoltaja tai haluat ilmoittautua yritysohjaajaksi ilman, että 4H-yrittäjä on vielä tiedossa: Ilmoittaudu vapaaehtoiseksi yritysohjaajaksi sähköisen lomakkeen kautta.⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠

Ilmoittaudu vapaaehtoiseksi -lomakkeen täyttöohjeet:

 • Lomakkeelle tulee uusia kysymyksiä näkyville sitä mukaa, kun lomaketta täyttää. 
 • Vastaa kysymykseen "Haluatko ilmoittautua johonkin tiettyyn 4H-yhdistykseen?" Kyllä
 • Valitse sen jälkeen kohtaan "4H-yhdistys, jossa haluan toimia vapaaehtoisena tai jossa ohjaamani 4H-yritys toimii" Helsingin, Espoon tai Vantaan 4H-yhdistys, sen mukaan, missä yritysohjattava nuori on jäsenenä. Jos sinulla ei ole vielä yritysohjattavaa, voit valita näistä minkä vain.
 • "Lisätietoja"-kohtaan voit kirjoittaa yritysohjattavan nuoren nimen tai kertoa hieman itsestäsi, jos sinulla ei ole vielä yritysohjattavaa.

Nuorten turvallisuus on meille tärkeää. Pääkaupunkiseudun 4H-yhdistyksen hallituksen linjauksen mukaisesti yritysohjaajana toimimiseen alaikäisen kanssa vaaditaan huoltajan kirjallinen suostumus siinä tapauksessa, jos yritysohjaaja ei ole nuoren perheenjäsen.

Etsimme jatkuvasti vapaaehtoisia yritysohjaajia, jotka ovat kiinnostuneita tukemaan nuoria yrittäjyyspolulla. Jos olet kiinnostunut tehtävästä tai haluat lisätietoja, ota yhteyttä yrityskoordinaattori Hanna Palosuohon, hanna.palosuo@4h.fi, 050 554 1586

Yritysohjaajan tehtävät

 • Aloitustapaaminen. Aloitustapaamisessa sovitte yhteisistä käytännöistä, keskustelette yrittäjän toiveista, tarpeista ja tavoitteista ja suunnittelette yhdessä tulevaa. 
 • Arviointitapaaminen vuosittain. 4H-yrittäjyyteen kuuluu yritystoiminnan ja oman osaamisen arviointi. Vuosittainen arviointitapaaminen vuosiraportin täyttämisen yhteydessä on hyvä paikka pohtia omaa kehitystä, onnistumisia ja haasteita.
 • Tukeminen, kannustaminen ja motivointi. Yleensä tukea tarvitaan varsinkin yritystoiminnan alussa ja haasteiden edessä.
 • Tietojen etsiminen yhdessä. Varsinkin alussa, haasteiden edessä tai toiminnan kasvaessa eteen voi tulla tilanteita, joihin tarvitaan lisätietoa ja apua. Esimerkiksi erilaiset viranomaissivut voivat olla nuorelle uusia.

4H-yritys lyhyesti

 • 4H-yritys on 13–28-vuotiaalle 4H:n jäsenelle tapa kokeilla yritystoimintaa.
 • Nuori käy yrityskoulutuksen ja tekee oman liiketoimintasuunnitelman.
 • Nuori tekee 4H-yrityksen perustamisilmoituksen paikalliseen 4H-yhdistykseen.
 • 4H-yrityksen myynti voi olla 50 € – 8 000 € / vuosi.
 • Nuori pitää yhdenkertaista kirjanpitoa 4H-yrityksensä tuloista ja menoista, ottaa kuitit talteen ja tekee kalenterivuoden päätteeksi toimintakertomuksen ja talousraportin yrityksensä toiminnasta 4H-yhdistykselle.
 • Osa nuorista tarvitsee yritystoimintaansa varten y-tunnuksen. Y-tunnus on ilmainen, ja sen voi lopettaa milloin vain. Katsomme jokaisen nuoren kohdalla tarpeen erikseen.
 • 4H-yrittäjät ilmoittavat tulonsa jälkikäteen verottajalle. Järjestämme joka kevät veroinfon ja autamme tarvittaessa.
 • 4H-yrittäjällä ei ole pakollisia yritysvakuutuksia. Tarjoamme 4H-yrittäjille mahdollisuutta vastuuvakuutukseen Pohjola-vakuutuksen kautta. Vakuutuksen hinta on 30 €/vuosi, ja se ostetaan oman jäsenkortin kautta. Vakuutus kattaa asiakkaan omaisuudelle ja asiakkaalle sattuvat vahingot. Omasta tapaturmavakuutuksesta tulee huolehtia itse. Suosittelemme vastuuvakuutusta erityisesti tiettyjen alojen palveluyrittäjille. Oman yritystoiminnan riskit on hyvä kartoittaa ydhessä yrittäjän kanssa ja pohtia vastuuvakuutuksen tarvetta. Lisätietoja: 4H-yrityksen vakuutus.
 • Yritystoimintaa voi tehdä yksin tai yritysryhmässä. 4H-yritys, y-tunnus ja vastuuvakuutus ovat kuitenkin henkilökohtaisia. Esimerkiksi pihatyökolmikossa jokaisella 4H-yrittäjällä on oma jäsenyys & 4H-yritys, y-tunnus ja vastuuvakuutus, vaikka he toimivatkin yhdessä.
 • Nuori voi toimia 4H-yrittäjänä haluamansa ajan ja toiminnan voi lopettaa milloin tahansa. Olkaa yhteydessä Pääkaupunkiseudun 4H-yhdistykseen, kun yrittäjä lopettaa, niin saamme tietomme ajan tasalle ja voimme antaa ohjeet lopettamistoimenpiteisiin.