Usein kysytyt kysymykset

Onko minun pakko perustaa oma yritys?

Ei ole. Jos kurssilla alkaa tuntua siltä, että  yrittäjyys ei juuri nyt olekaan oma juttu, se on myös tärkeä oppimiskokemus sinänsä. 

Mihin Yrityssetelin voi käyttää?

Yritysseteli maksetaan pankkitilille. Raha on tarkoitettu yritystoiminnan aloittamiseen liittyviin hankintoihin. Aiempina vuosina rahaa on käytetty mm. materiaalihankintoihin ja raaka-aineisiin, työkaluihin, ohjelmistoihin, nettisivujen domainiin, markkinointimateriaaleihin jne. Jos koko raha ei mene käynnistämiskustannuksiin, voi loppurahan käyttää omaan palkkaan. 

Voinko hakea mukaan, jos minulla on jo oma yritys?

Oma yritys ei ole este hakemiselle. Voit hakea mukaan esimerkiksi silloin, jos yrityksesi on vasta suhteellisen alussa tai sinulla on vaikkapa 4H-yritys, jota haluat kehittää pidemmälle.

Voinko toteuttaa liikeideani kaverin kanssa tai ryhmässä?

Kyllä voit. Tehkää kuitenkin kaikki omat hakemukset koulutukseen ja muistakaa mainita hakemuksessa, että aiotte toimia yhdessä. 

Koska kyseessä on 4H:n koulutus, onko pitääkö perustaa 4H-yritys?

4H-yritys on nuorille suunnattu matalan kynnyksen malli yritystoiminnan kokeilemiseen, eli  se soveltuu hyvin useimmille kurssille osallistuville. Mitenkään pakollista 4H-yrityksen perustaminen ei tietenkään ole. Kurssilla esitetään myös muita yritysmuotoja ja tapoja toteuttaa yrittäjyyttä. Mikään ei estä sinua perustamasta vaikkapa osakeyhtiötä ohjelman aikana, mutta pelkästään kesällä toimivaan yritykseen emme sitä lähtökohtaisesti suosittele. 

Kuinka pitkään voin jatkaa yritystoimintaa?

Se on sinusta itsestäsi kiinni. Moni voi tehdä yrittäjyyttä harrastuksena opiskelujen ohella ympäri vuoden. Osa keskittyy joulusesonkiin tai vaikkapa kesätöihin. Jotkut aloittavat 4H-yrittäjänä ja päätyvät perustamaan myöhemmin oman toiminimen tai jopa osakeyhtiön. Eli siis mitään aikaan liittyviä vaatimuksia tai rajoituksia ei ole. Voit tehdä omalla tyylilläsi, omaan tahtiin.