2018 Vuoden työntekijät

Toukokuun 4H-Ikis 

Hei!

Olen Sandra Malmström, lukiolainen Helsingistä. Olen tehnyt 4H:n kautta töitä ikäihmisten parissa vuodesta 2016 alkaen, kun osallistuin ”Harrastetaan Yhdessä” kurssille. Tällä hetkellä käyn pitämässä kuvataide- ja toimintatuokioita palvelutalossa. Toimiminen eri-ikäisten kanssa on avartavaa ja kasvattavaa. Kuulemme ja opimme toisiltamme joka kerta.

Asukkaat ovat usein sanoneet miten mukavaa heistä on päästessään toimimaan kanssani kiireettömässä ilmapiirissä ja mukavan tekemisen parissa. Maalaamisen ja piirtämisen lomassa kaikki pääsevät käyttämään omaa luovuuttaan ja toimintatuokioissa ohjelma on jatkuvasti erilaista. Välillä pelataan yhdessä, visaillaan tai luetaan runoja – mitä ikinä keksimme. Minusta on antoisaa, kun he elävät juuri siinä hetkessä ja selvästi nauttivat siitä, mitä milloinkin yhdessä teemme. Suunnittelen ryhmien toiminnan yhdessä asukkaiden toiveita kuunnellen.

Työskentely ikäihmisten kanssa 4H:n kautta on inspiroinut minua myös vapaaehtoistyöhön Mummodisko-tapahtuman parissa. Olen editoinut videoita ja kuvia sosiaaliseen mediaan, jakanut mainoksia ja ollut mukana tapahtumassa Tavastialla. Mummodiskon tarkoitus on saada erilaiset kulttuurit kohtaamaan, maksimoida hyvinvointi siinä hetkessä, ravistella ylisukupolvisia raja-aitoja ja vanhustyönkenttää.

4H:n kautta saatu työkokemus on arvokasta ja kannustan lämpimästi kurssien käymiseen. Ne avaavat uusia polkuja ja avartavat omia näkemyksiä.

Hyvää kesää kaikille!  -Sandra

Kesäkuun 4H-Ikis 

Heippa!

Olen Katja Fredriksson, 19-vuotias helsinkiläinen. Kävin ikis-kurssin syyskuussa 2015 ja siitä asti olen säännöllisesti käynyt samojen asiakkaiden luona auttamassa arjen askareissa. 

Parasta ikis työssä on asiakkaat. Minun ”asiakkaani” eivät enään tunnu asiakkailta vaan ystäviltä. He ovat alusta asti olleet todella kiitollisia siitä kun käyn imuroimassa ja pesemässä vessoja. Lisäksi he ovat kiinnostuneita kuulemaan elämästäni! Siivoamisen jälkeen me juttelemmekin kuulumiset aivan kunnolla läpi. Tunnen että he välittävät ja eläytyvät kertomuksiini, aivan kuin ystävät tekevät.

Ikis työn myötä olen oppinut, että sukupolvien väliset erot ovat yllättävän pienet. Teemme asioita eri tavalla ja esimerkiksi minun sukupolveni on sisäistänyt tekniikan osaksi elämäänsä eri tavalla kuin vanhemmat sukupolvet. Mutta jos asiaa tarkastelee pintaa syvemmältä, huomaa että samantapaiset asiat liikuttavat sekä vanhempia että nuorempia sukupolvia. Yhteistä meille kakkille on tarve ja halu tulla kuulluksi, että on joku kenen kanssa puhua. Ikis työn myötä olen oivaltanut tämänkaltaisia asioita, ja se on saanut minut suhtautumaan kaikenikäisiin ihmisiin uudella tavalla.

Lukuisien kotikäyntien myötä kokemuksia on kertynyt ja muistoja muotoutunut ikis-ystävieni kanssa. Esimerkkinä pölyjä pyyhkiessäni törmäsin pieneen Paasikivi-patsaaseen ja siitä lähti viihdyttävä keskustelu Paasikiven presidenttiydestä. 

Ehkä paras muistoni ikis-työhön liittyen on kuitenkin kun yksi ikis-ystävistäni auttoi minua vaikean koulutehtävän kanssa. Olin saanut psykologian tunnilla kotitehtävän miettiä ikäihmisten psyykkisiä kehitystehviä ja miten ne näkyvät arjessa. En pystynyt vastustamaan kiusausta vaan aloin kysellä hieman mitä asiakkaani tavoittelee ja mikä tuntuu hänestä tärkeältä. Hän yllätti minut avoimuudellaan, ja aloimme keskustella melko syvällisiä asioita! Kerroin kotitehtävästäni ja hän todella halusi auttaa minua. Tämä kokemus lähensi välejämme ja oli minulle ainutlaatuisen antoisa.

Olen äärettömän iloinen että kävin ikis-kurssin ja aloin tehdä tätä työtä, sillä kokemukset mitä työn kautta olen saanut ovat kultaakin kalliimpia!

Aurinkoista kesänjatkoa kaikille!

KatjaHeinäkuun 4H-Ikis 

Moikka!

Olen Elina Ahonen, 18-vuotias lähihoitajaopiskelija Helsingistä. Aloitin ikis-hommat kesällä 2016 ja siitä lähtien olen käynyt säännöllisesti 3 omalla asiakkaallani. 

Alunperin osallistuin ikis-kurssille, koska halusin saada kokemusta työskentelystä ikäihmisten kanssa. Lähihoitajana tulee väkisinkin jossain vaiheessa harjoittelu- ja työjaksoja palvelutaloissa yms. ja minua jännitti vanhempien ihmisten kohtaaminen. Ikis-hommien kautta huomasin kuitenkin että hekin ovat ihan tavallisia ihmisiä, eivätkä loppujen lopuksi eroa meistä nuorista paljoakaan. Heilläkin on ollut nuoruus ja näiden nuoruusmuistojen kuunteleminen saa minut aina hyvälle tuulelle!

Ikis-työn kautta olen tutustunut näihin kolmeen ihanaan asiakkaaseeni, joista kaikista on tullut minulle tärkeitä ystäviä. Vaikka koulu- ja työpäivät olisivatkin rankkoja, lähden aina mielelläni asiakkaideni luokse. Vaikka olenkin heidän luonaan työskentelemässä, on työ kuitenkin leppoisaa ja mukavaa. On palkitsevaa kun käynnin lopuksi saa kiitosta työstään ja huomaa oikeasti auttaneensa toista.

Parasta ikis-työssä ovat kuitenkin kaikki ne keskustelut ja tarinat joita olen saanut jakaa ja kuulla asiakkaideni kanssa. Joka käyntiin kuuluukin poikkeuksetta jonkin sortin kesksteluhetki, jolloin niin minä, kuin myös asiakkaani voimme keskustella mieltä painavista asioista ja jakaa kokemuksia ja vinkkejä molemmin puolin. Nämä hetket ovat erittäin tärkeitä meille molemmille ja piristävät molempien päivää!

Suosittelen ikis-työtä kaikille, myös niille jotka epäilevät. Jos osaat imuroida, pyyhkiä pölyjä ja jutella, työ sopii sinulle!

Lämmintä loppukesää kaikille!

-Elina

Elokuun 4H-Ikis 

Hei, Olen 19-vuotias Maryam Omar Elmi. 

Opiskelen tällä hetkellä Eiran aikuislukiossa.Olen asunut Suomessa kaksi vuotta. 
Aloitin Ikis-työt, koska halusin saada kokemusta työstä ikä-ihmisten kanssa. En aluksi ollut varma uskaltaisinko tehdä työtä heidän kotonaan, mutta kurssin jälkeen sain itsevarmuutta kokeilla työtä. Aloitin työt ja tällä hetkellä minulla on kolme asiakasta joiden luona olen käynyt säännöllisesti. He ovat todella kivoja ja olen tykännyt työstäni.

Heistä on tullut hyviä ystäviäni, kiitos Ikis!
-MaryamSyyskuun 4H-Ikis 

Hei, olen Diana Nyamai!

Kävin 4H-Ikis kurssin 2016 vuoden lopusta.Työt aloitin heti tammikuussa 2017.

Ensimmäinen työvuoro oli kiva, sain tutustua asiakkaaseen, homma luisti ja siitä se sitten kaikki lähti! 

Yleensä teen noin 1-2 vuoroa viikossa, riippuu tietenkin asiakkaan tarpeesta.Välillä hän toivoo, että käyn useammin ja välillä yksi kerta viikossa on riittävä. Viikot ovat siis vaihtelevia.
Työn erittäin antoisaa ja todella hyvä työ varsinkin nuorille! 


-Diana
Lokakuun 4H-Ikis 

Moi, mä oon Laura!

Kävin ikis-kurssin syksyllä 2015.  Ensimmäisellä siivouskeikalla kävin samana talvena, kuin valmistuin 4H-Ikäihmistenpalvelun työntekijäksi. Sain iitä lähtien itsellenni vakkari asikkaat. Olen käynyt kyseisen pariskunnan luona siivoamassa noin kerran tai kaksi kuukaudessa.

Yleensä keikkoihin kuuluu imuroiminen, lattian luuttuaminen ja mattojen tamppaaminen.

Olen pitänyt 4H:n toiminnasta, se sopii minulle hyvin opiskelujen ohella!

-Laura
Marraskuun 4H-Ikis 

Moikka!

Oon Liisa, lukiolainen Helsingistä. Ikis-kurssin kävin jo keväällä 2016, mutta ensimmäinen keikkani oli vasta vuoden päästä, kun ikis-hommille löytyi paremmin aikaa. 

Jännitin ensimmäistä keikkaa aika paljon, mutta lopulta siihen ei ollut aihetta. Mulla ja asiakkaalla toimi kemiat ensimmäisestä käynnistä alkaen erinomaisesti ja nyt olenkin käynyt hänen luonaan jo 1,5 vuotta. Aluksi käyntejä piti olla noin 2 kertaa kuukaudessa, mutta aika nopeasti aloin käymään hänen luonaan viikoittain.

Ikis-työ antaa mulle paljon energiaa ja tiedän, että jokaisen käynnin jälkeen jää hyvä fiilis. Auttamisen ilo ja aivan ihana asiakas ovat kyllä ne, jotka saavat jaksamaan myös pimeinä aikoina.

Ikis-työ on mukavaa puuhaa etenkin opiskelun lomassa, sillä keikkoja pääsee sopimaan omaan aikatauluun sopiviksi ja on hyvä unohtaa arjen asiat edes tunnin ajaksi. Vaikka asiakkaan kanssa pääseekin keskustelemaan monenlaisista yhteiskunnallisista asioista.

Suosittelen lämpimästi ikis-hommia etenkin niille, joilla on halu auttaa muita ja jotka kaipaavat pientä vaihtelua arkeen. Ikis-työ voi tarjota sinulle paljon arvokkaita työkaluja esimerkiksi tulevaisuutta varten!

Iloista joulunodotusta kaikille, nauttikaa läheistenne seurasta ja muistakaa myös herkutella hyvillä ruuilla. :)

-Liisa

Joulukuun 4H-Ikis 

Hei!

Olen Aida ja opiskelen Helsingin yliopistossa. Aloitin ikistyöt lukion toisella luokalla syksyllä 2015 kurssin jälkeen. Siitä lähtien olen tehnyt keikkaa enemmän tai vähemmän elämäntilanteesta riippuen.

Ensimmäinen keikka jännitti minua aika paljon, koska pelotti että mokaa jotain asiakkaan luona. Kuitenkin keikka meni melko sujuvasti ja asiakas neuvoi kyllä selkeästi mitä toivoi minun tekevän.

Aluksi minulla oli pitkään vain yksi asiakas ja se tuntui hyvältä ratkaisulta, koska niin sain kerättyä kokemusta niin siivoamisesta kuin vanhusten kanssa työskentelystä.

Teen nykyään 1-2 keikkaa viikossa asiakkaista ja opiskeluistani riippuen. Olen tykännyt työstä tosi paljon ja suosittelen sitä varsinkin lukiolaisille ja muille opiskelijoille.

Ikistyössä motivoi erityisesti se, että voi olla avuksi toisille ja näkee oman työnsä tuloksen sekä saa samalla piristystä omaan päiväänsä mukavista keskusteluista asiakkaiden kanssa.