IFYE matkaraportti

 

IFYE- Matkaraportti

Jamaika 01.07-03.08.2017

 

Makiaa mahan täydeltä

 

Onko parempaa tapaa tutustua uuteen maahan ja heidän kulttuuriin kuin asua paikallisissa perheissä? Elää heidän kanssaan jokapäiväistä elämää ja touhuta lasten kanssa.

 

Olen aina ollut intohimoinen matkaaja ja Jamaika on ollut jo hyvin pitkään toivelistallani. Olin onnekas ja pääsin toteuttamaan pitkäaikaista unelmaani. Matka Jamaikalle yhdeksi kuukaudeksi!

 

Olen ollut pienestä asti 4H jäsen. 4H:n kautta olen suorittanut muutamia kursseja ja työpajoja. Olen ikäihmiset toiminnassa mukana ja 2012 vuonna suoritin 3kk IFYE- vaihdon Kanadaan. Kanadan vaihtoni innoittamana pikkuveljeni suoritti lyhemmän SIRYE- vaihdon myös Kanadaan ja odottaa jo IFYE- vaihtoon hakemista kiiluvin silmin. Kanadan IFYE vaihto oli niin ikimuistoinen ja mahtava kokemus, että päätin kokeilla uudestaan onneani ja hain Jamaikalle IFYE-vaihtoon.

 

Jamaika on vehreä ja niin elävä maa. Ihmiset ovat suurisydämisiä ja erittäin ylpeitä maastaan ja kansallisuudestaan. Enkä yhtään ihmettele miksi! Värikäs kulttuuri ja ympärivuotinen lämpö mahdollistaa esim. ympärivuotuiselle viljelylle. Eksoottiset hedelmät ja kasvikset saivat aina veden kielelle ja laaja valikoima chilejä saivat korvat savuamaan. Parhaita hetkiä oli kun aamuisin käyt keräämässä omasta puusta mehukkaita mangoja ja niitä syöden heräilet uuteen kauniiseen päivään. Ruoat ovat täynnä erilaisia uusia makuja ja hedelmät uskomattoman makeita.

 

Kuukauden aikana kiersin kolmessa perheessä eri puolilla saarta ja toimin 4H-leirillä apuohjaajana.

 

Jokainen isäntäperhe oli erilainen perheen kokoonpanoltaan ja elämän tyyliltään. Isäntäperheet ja varsinkin paikallinen 4H järjestivät aktiviteettejä ja esittelivät omaa maakuntaansa ja sen nähtävyyksiä. Pääsin matkani aikana näkemään vesiputouksia, farmeja, sokerin valmistusta, vaaleahiekkaisia rantoja ja kuin myös rantoja joissa oli mustaa hiekkaa. Pääsin näkemään paikallista 4H toimintaa, perheiden normaalia arkea ja myös yhteisiä juhlia. Päivät vierähtivät liian nopeasti ohi silmien. Päivät menivät kierrellen saarta, ruoan teossa ja perheiden ja paikallisen 4H:n porukoiden kanssa aikaa viettäen. Oli mielenkiintoista nähdä ja keskustella maidemme eroavaisuuksista ja niitä oli paljon! Opin niin paljon Jamaikalla heidän historiastaan, tavoista ja ajattelutavasta. Olen saanut paljon ajateltavaa ja rakennusaineita omaan elämään. Jamaikalla tunsin aina oloni tervetulleeksi ja turvalliseksi. Englannin kielellä pärjäsin mainiosti ja oli lystikästä yrittää oppia heidän omaa kieltään Batuwaa.

Jamaikalla 4H toiminta on laajasti mukana yhteisöissä ja kouluissa. Se tarjoaa paljon nuorille erilaisia kerhoja, aktiviteettejä, leirejä ja kilpailuja. Suurimmaksi osaksi 4H toiminta keskittyy maanviljelyyn, eläinten hoitoon ja kotitalouden hoitoon. Vuoden kohokohta on elokuun alussa järjestettävä Dembi maatalousnäyttely. Sieltä löytyy kaikki maatalouteen, luontoon ja eläimiin liittyvä. Siellä on mukana niin isot kuin pienet yritykset, järjestöt, 4H, paikallisia kerhoja, paikallisia viljelijöitä ja kasvattajia. Kolmipäiväinen tapahtuma on koko saarella tunnettu tapahtuma.

 

Suosittelen suuresti 4H vaihtoja ja kansainvälisiä leirejä matkustamisesta kiinnostuneille/ haluaville! 4H kautta matkustaminen on turvallista ja mahdollistaa niin paljon syvemmin tutustumista maan omaan kulttuuriin ja elämän tyyliin.

 

Aurinkoisin matka terveisin

Sonja Ruuskanen