Kuukauden 4H-yrittäjä

Syyskuu 2019: Oliveiran Herkkunurkka

Bruna Oliveira. Ikä: 20v, käynyt yrityskurssin: kevät 2019

Oliveiran Herkkunurkka tarjoaa tilausleivonnaisia ja muita herkkuja. Laajasta tuote valikoimasta löytyy myös astetta erikoisempia tuotteita, kuten vaikkapa kuusenkerkkä-macaronit. Lisäksi Bruna tarjoaa juhla-apua ja on esimerkiksi pitänyt myyntipistettä Skatan ja Glimsin 4H-kotieläinpihoilla.

Yrityksen toimannassa tärkeää on vastuu ympäristöä kohtaan. Bruna pyrkii siihen, että mahdollisimman moni resepti olisi kasvipohjainen ja tarjoiluastiat kierrätettäviä. Ainesvalinnoissa Bruna suosii luomua, Reilun Kaupan tuotteita ja kotimaisuutta, eikä missään tapauksessa osta tuotteita, joiden valmistusmaa ei ole tiedossa.

Haastavinta yrittämisessä on ollut monen uuden asian omaksuminen ja järjestäminen yhtä aikaa. Hyvänä esimerkkinä vaikkapa nettisivut, joiden tekemisestä Brunalla ei ollut aikaisempaa kokemusta. Tähän mennessä yrittäjyys on opettanut laajentamaan verkostoa, ottamaan asioista selvää ja hallitsemaan suurempaa kokonaisuutta. Jos esimerkiksi menee myymään johonkin tapahtumaan, tulee ottaa huomioon yllättävän paljon asioita.

Alunperin Bruna aloitti 4H-yrityksensä, koska halusi päästä käyttämään hyväksi omia taitojaan ja mielikuvitustaan. Hän halusi tehdä jotain uutta. Brunalla on ollut aina paljon intoa tehdä uusia asioita, ja tämä on ollut sopiva kanava siihen. Parasta yrittämisessä onki oman vapauden lisäksi se, että pääsi toteuttamaan itseään ja tekemään oman luomuksensa

Elokuu 2019: Tapiola Golfissa autoja pesevä Otto, 15v.

Otto perusti 4H-yrityksen tänä kesänä. Yrittämisessä kiinnosti erityisesti oman rahan tienaaminen sekä työkokemuksen kartuttaminen. “Hain töihin esimerkiksi ruokakauppoihin. 4H-yrityksen perustamisessa oli helppoa se, että aloittamaan pystyi ilman, että tarvitsi kilpailla 500 hakijaa vastaan".  Otto sai myös koulutuksen autonpesuun sekä tukea toiminnan pyörittämiseen.

Autojen pesemisen lisäksi Otto on oppinut erityisesti myynnistä: “Myyminen on numeropeliä. Mitä aktiivisemmin lähestyy asiakkaita, sitä todennäköisemmin saa kauppaa. Olen myös oppinut budjetoimaan aikaani paremmin. Suunnittelen esimerkiksi tauot sen mukaan, monta pesua haluan ehtiä myydä”. Yrittämisen myötä Otto on alkanut myös arvostaa rahaa enemmän sekä saanut perspektiiviä siihen, mitä rahan eteen täytyy tehdä. “Nykyään käsitän paremmin niiden 90 euron Levisten hinnan”.

Kesän jälkeen Otto aikoo luultavasti tehdä silloin tällöin keikkaa yrittäjänä, koulun ohessa. Tulevaisuuden haaveammatti on personal trainer. “Moni personal trainer on aluksi töissä kuntosalilla, kunnes perustaa oman yrityksen asiakaskunnan ollessa tarpeeksi suuri”, Otto sanoo.

Oton yrityksen toiminnan golf-kentällä mahdollistaa Parkwash ja Tapiola Golf. Jos olet kiinnostunut 4H-yrittäjyydestä, ota yhteyttä: joni.nissila@4h.fi

Kuvamateriaalia ennen autonpesua ja sen jälkeen.